++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Професията на зъболекар в Германия

Професията на зъболекар е една сред най- проспериращите и утвърдени работи днес. Тя започва да се нарича и с по- съвременното наименование: Лекари по дентална медицина. Всеки, който иска да се развива в тази сфера трябва да положи много предварителни усилия, усърдно четене и желание за практическа дейност. Комбинацията от всички тези елементи първоначално звучи плашещо, но крайните резултати са свързани с възвращаемост на инвестициите и безбройните безсънни нощи.

Образование

Първата стъпка от впускането в призванието на стоматолог е образованието. В България то продължава шест години, като завършилите получават диплома за магистър. Има няколко частни колежа и висши учебни заведения, които предлагат обучение за три до четири години, но то е свързано с тясно насочена област, като например зъботехника. За да получите мечтаното „д- р“ пред името си, трябва да завършите шест годишен курс на обучение и практика.

Някои от най- реномираните и популярни университети в България са: Медицински университет в София, Варненски Медицински университет, Пловдивски Медицински университет, както и Факултет по дентална медицина към университета в Стара Загора. Изборът зависи от предпочитанията, възможностите и разбира се от оценките, които ще получите на предварителните изпити.

Специализация

За да практикува всеки зъболекар трябва да получи специализация, която го характеризира като професионалист. Съществуват няколко основни вида, сред които са:

ендодонтия- вътрешната част на зъбите и венците;
орална и лицевочелюстна хирургия- хирургическа намеса при проблеми със зъбите;
ортодонтия и зъбно- лицева ортопедия- зъбни и лицеви малформации и дефекти по рождение;
педиатрия- фокусира се върху бебета и деца;

Доброто дентално третиране е от особено значение за всеки човек, затова специализацията на зъболекарите не бива да се подценява.

В България за придобиването на подобна квалификация са необходими не само търпение и постоянство, но и много средства и възможности. Затова повечето хора, предпочитат да завършат образованието си у нас, но да намерят своя път в чужбина. Например в Германия, специализацията е безплатна, а професионалното развитие на лекарите по дентална медицина- възможно. Затова днес все повече магистри стоматолози, напускат родината и след като изберат подходящата специализация, остават там.

Професионална реализация

Голяма част от младите зъболекари не остават в България. Те нямат мотивация за работа и не могат да си набавят необходимите ресурси, за да развиват потенциала си. Въпреки че у нас получават добро образование и придобиват ценни професионални качества, те предпочитат да ги развиват в чужбина. В държави като Германия, Швейцария, Австрия и Великобритания трудът на стоматолозите е високо ценен и заплащан. Там те могат да получат достойно възнаграждение за всички положени усилия и да работят това, за което са учили.

Единственото необходимо условие за лекарите по дентална медицина да практикуват професията си в Германия е да имат диплома за завършено образование и да владеят немски език. Те могат да усъвършенстват езиковите и квалификационните си умения като придобият специализация там, напълно безплатно. Необходими са малко повече вяра и мотивация за просперитет.