++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Шофьори на линейки в България и Германия

Поради тежките условия, изисквания на работа, както и минималното заплащане в България, все повече хора избират да се възползват от възможностите, които например Германия предлага. Специалните обучения, по-високото заплащане и по-добрите условия на работа мотивират българите да се насочват към западните европейски държави. Немската агенция по заетостта има за цел да подобри имиджа на професията, да увеличи стандартите, в които тя е рамкирана и да предложи по-добро заплащане.

Изисквания и обучение към шофьорите на линейки

При шофьорите на линейки, обаче, изискванията са по-големи – единственото обучение, признавано в Германия, трае 2 години, като включва както теоретична, така и практична част. Областите, в които биват обучавани, са химия, физика, биология, анатомия, право и етика, но и познаването на правилата за движение е неизменна част.

Работата е натоварваща, и изисква голяма концентрация. Със сигурност скуката не е част от ежедневието – обратите стават за секунди и винаги трябва да се има готовност за реакция. За разлика от дейността в кабинета на лекаря или в болница със служба за спешна помощ се изисква много импровизация и инициатива.

Реализация у нас и в чужбина

Възможностите за работа варират, но кандидатът трябва да бъде подготвен за 48 часова работна седмица (12 часови смени не са рядкост) с начално възнаграждение от 1300 евро, достигайки до 2100 бруто, докато в България ситуацията е по-различна. По последни новини има недостиг на кадри в българските здравни заведения, заплащането е ниско, а постоянните стачки на служителите, не позволяват постоянността на упражняването на професията.

В България средната заплата на шофьор в спасителен отряд достига до 410 лева, а нощните смени се заплащат както следва : 0,5 лв/час, а в по-големите градове достига до 1 (един) лев на час. За съжаление, много от упражняващите професията избират да продължат професионалното си развитие в чужбина.

Задължения и компетенции

Следващият списък съдържа селекция от най-важните умения и знания, които се придобиват при успешно завършване на обучението. Изборът на тези компетенции, свързани с работата, се основават на основните правила (например за обучение и подзаконови изпитни, договорености), както и оценката на работни места и работни приложения.

Ключови компетенции, които един асистент шофьор на линейка придобива по време на обучението са:

  • управляване на линейка
  • възможност за оказване на спешна медицинска (както и немедицинска) помощ
  • стационар
  • реанимация

Други умения, които могат да бъдат от значение за упражняването на тази професия:

  • медицинска документация
  • фармакология
  • организация на аварийните ситуации

Когато няколко секунди могат да се окажат решаващи, шофьорите на линейки трябва да могат и да окажат първа помощ. В България те извършват дейностите и на парамедик, тъй като единствените хора, изпратени по спешен сигнал, са те и лекар на държавна поръчка.

Шофьорът трябва да може да окаже първа помощ като асистира на лекарския екип, да транспортира пациента и на място в медицинския център да е в състояние да обясни състоянието на пациента, като се грижи също и за невредимото му пренасяне от линейката до достигане на пълния медицински екип.

Германия предлага работа за шофьори с високи квалификации, високи стандарти и високо заплащане за длъжност, която у нас бива недооценена. Но въпреки тежките условия, хората, оставащи да се борят в родината, за да работят това, което обичат, не са малко.