++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Да предположим, че съберете десет умни хора в една стая и да ги помолите да се разработи нова кола. Да предположим, че след това събиране или този брейнсторминг се появява новият Auris хибрид?

Първоначално е поставено ограничението, в това „свещено“ събиране да присъстват само интелигентни, възрастни хора. Психологически изследвания (Стоунър, 1968) показват, че в действителност груповите дискусии са склонни да поляризират самата група или да се екстремизират. Без значение колко добри и разумни индивидуалните хора в колектива първоначално са били – това, което излиза, по-скоро наподобява това, с което започват. С други думи: Никой не е толкова луд, колкото са всички заедно.

3 механизма на груповата динамика

Разбира се, различните психолози също се питат защо това е така. По този начин, учените разграничават три механизма на груповата динамика и поляризация:

Влияние: Все повече участници в панела променят становища си въз основа на рационални аргументи.

Сравнение: Хората смятат, че се крият зад някои ценности, норми и становища на групата. За да се намали социалното напрежение, те се адаптират.
Диференциация: В този случай тя е вариант на точка 2. Отново участниците в по-голямата част се адаптират към диференциране на промяната на съзнанието (но до известна степен, така че не е толкова забележимо).

Зад всички тези повече или по-малко независими механизми, обаче, се поставя един и същ процес. Първо, има вид на първоначално предпочитание за решение. Въпреки че се следват, не всички, но в хода на дебата, все повече и повече участници се свързват с решението на мнозинството,което от своя страна е крайно противоположно на първоначалната хипотеза.
Говорейки, в отбора се случва много повече. И така, за вас също остават неясни начини на действие.

7 факта за отборна игра, които вие не знаете

първи факт, едно

Жените предпочитат работа в екип, мъжете – не
Жените, поставени по време на работа, предпочитат сътрудничеството. Мъжете правят парите си сами. Това е повече от едно клише, се казва в проучване на поведението на Института Бонн,Германия за изследване на труда (IZA). Мъжете  се решават за работа в екип, само ако могат да постигнат конкретна, осезаема полза.

две, цифра

Един мързелив участник е достатъчен, за да обърка екипа
В техническия жаргон, това се нарича ефект на Ringelmann, за който има различни изследвания. Едното се провежда от Бенджамин Уокър. 158 студенти са разделени в 33 отбора, като е трябвало да работят заедно и да решават проблеми.  Резултат:  Дори и останалата част от екипа да е била активна, колегите са едва в състояние да компенсират намалената производителност на един мързелив от тях. И разбира се, повечето от тях са били ядосани на този си съотборник.

3, three, три

Отборите трябва физически да работят заедно, а не виртуално
Проучване на Harvard идва след оценката на 35 000 научни статии на няколко пишещи екипа, като се взема предвид физическото им разстояние.Отборите, които работят заедно физически, които са пространствено близо един до друг, работят по-добре заедно. Те произвеждат текстове, богати на съдържание и проучвания. Или казано по-просто: Дори и учените, които са в една и съща сграда, произвеждат по-добри резултати, отколкото тези, които се намират само в един и същ град.

four, четири

Хомогенните екипи забавят идеите
Как хомогенните групи за средни предприятия (но със сигурност не само за това) Ана Луиза Бурхарт е установила в дисертацията си на датското училище по бизнес Орхус, че особено по-малките компании са склонни да наемат хора, които имат едни и същи ценности и произход, поради съществуващата работна сила. Без съмнение, намалените потенциалните области правят ежедневието по-хармонично. Но също така и монотонно – и в резултат на това, това пречи на иновациите.

пет, five

Повторенията са повече от истината
Колко мощни са повторения, доказва американският психолог Кимбърли Уийвър на Института за социални изследвания към университета на Мичиган като разглежда по-подробно и впечатляващ изследване. Грубо обобщен резултатът е: който вика най-силно и често казва едно и също нещо, остава точно в края.

six, шест

Екипите могат да бъдат манипулирани
Психологът Серж Московиси показва четири дисциплини в една стая с цветни диапозитиви. Не твърде трудна задача. Размирици не са липсвали, тъй като всеки вижда различен цвят. И вярвате или не: тогава броят на тези, които смятат, че слайдът всъщност е в един определен цвят се е покачил значително. 8,4% от всички отговори са за него. Така нареченият ефект на малцинство, Серж Московиси е открил, че се появява само, когато малцинството не се дисквалифицира от атипично поведение или от съмнения за неговата компетентност.

седем, seven

Жените работят по-добре с мъже
Винаги е било казано, че жените са по-добри от мъжете в екип. Но не с всеки друг! Резултатите от мета-изследване на Даниел Балиет от Университета в Амстердам, са че на жените е по-трудно да работя с други жени, а с мъжете, от друга страна, работят хармонично. Когато става дума за сериозен проблем и двата пола си сътрудничат и всеки път се разбират чудесно. Жените в смесени екипи се справят по-добре с мъже, а мъжете на свой ред по-добре с мъже.