++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Честито! Вие сте успели с документите си да убедите желания работодател, че сте подходящ кандидат и имате покана за интервю. Важна част е, че трябва да се чувствате горди със себе си. Това е успех, защото в противен случай, нямаше да бъдете поканени, за да Ви опознаят. По-надолу можете да прочетете как да представите себе си по най-добрия начин.

Какво да очаквате?

Работодателите и отговорниците за персонала имат за цел при интервюто да узнаят дали Вие сте кандидатът, който ще успее да се включи успешно както в предприятието, така и във вече оформения тим. Тук се взимат предвид лични и професионални качества. Поради тази причина след обработването и преглеждането на изпратените документи, които след публикуване на дадена обява пристигат при фирмата работодател, се избират най-интересните и многозначни кандидати.

Добра подготовка

Ако трябва да се следват правила, то едно от основните преди личната среща, е подготовката. Разбира се, от особена важност е да представите себе си като най-компетентния кандидат, който да бъде фаворизиран. За да се достигне до етапа, в който на базата на предишна информация от документите, с които кандидатствате, ще успеете да допълните положително първоначално изграденото мнение, трябва да впечатлите с лични качества, компетенции, мотивация и устрем към постигане на резултати. Способността за напасване към различни ситуации, подредеността, мениджмънта на време и планиране са важни, но бива акцентирано и към външни признаци като външен вид, маниери, но и езиковата култура при изразяване.

Интервюто е една устна тестова и изпитна ситуация, за която човек трябва да бъде подготвен. Тази подготовка изисква двойно повече време отколкото подготовката за писмената кандидатура. В този ред на мисли два или повече дни, посветени на бъдещата среща, са нещо обичайно. Разбира се, когато става въпрос за първо интервю, времето може да се удължи, защото ги няма рутината и опитът от самото чувство. По правило разговорът протича по определена схема. Тук трябва да се обмислят 4 основни аспекта:

 • собствената изходна позиция
 • детайли за фирмата
 • протичане на на разговора и възможни въпроси
 • организационна част (път, облекло и т.н.)

Колкото по-добре се подготвите за ситуацията, толкова по-спокойно и уверено ще можете да отговаряте на възможни трудни и подвеждащи въпроси. Нашият основен съвет е да освободите деня на интервюто от други задължения.

Изходна позиция

Единственото важно нещо за работодателите не са само възможностите Ви. Те търсят работници, които ще жънат резултати – победи, сигурност, намаляване на разходи, организация, нови решения, породени от креативност. Един мотивиран кандидат трябва да изхожда от нуждите на фирмата, за чиято позиция кандидатства. Разбира се, Вие също имате влияние върху протичането на интервюто. Детерминантите от Ваша страна са например предишни опит и дейности, контакти, честота на смяна на работното място, излъчване, години.

Протичане и възможни въпроси

Обикновено има репертоар от въпроси, които могат да Ви бъдат зададени, но не е изключен и вариантът сами да определяте протичането от собствените Ви отговори, които да манипулират разговора да протича в определена посока. С други думи, начинът, по който Вие отговаряте, колко достоверно, подробно и описателно представяте информацията, която се изисква от Вас, какъв стил ще наложите, има ясно влияние върху ситуацията, в която сте поставени. Ще Ви предоставим 9 от най-често задаваните въпроси по-долу:

 1. Как разбрахте за кандидатурата, която предлага нашата фирма/институция?
 2. Познавате ли нашите продукти? Знаете ли с какво се занимава нашата фирма?
 3.  Как и къде се виждате в бъдещето?
 4.  Какви са Вашите цели?
 5.  Как се справяте с критиката?
 6.  Какви са Вашите приоритети на работното място?
 7.  Какви са причините да се насочите към тази сфера?
 8.  Ще синтезирате ли отново на кратко кои са Вашите добри и лоши качества
 9.  Имате ли въпроси към нас?

Организационна част

В днешно време облеклото е основна част от представянето ни пред другите. Набляга се на елегантността, като нашият съвет е предварително да направите проучване за типичния дрескод на сферата. Грижовно подбраният комплект, от прическа през грим при дамите до облекло, обувки, аксесоари (очила, часовник, бижута, чанта, шал), всичко трябва да подхожда на Вас, на Вашата личност и да Ви презентира положително.

Обобщение

Започването от начало е чувствителна фаза. За Вас като човек, който се опитва да постигне високи професионални резултати, е важно да наблюдавате работния процес и интерперсоналните структури. Не се страхувайте да задавате въпроси, по които не се чувствате компетентни, опитайте се да предотвратите влизането в конфликти. При такива ситуации възможно най-бързата реакция трябва да е с навременен разговор. Бъдете уверени във възможностите си и преследвайте целите си с нужната мотивация.

Екипът на Еловица.бг Ви желае успех при бъдещи кандидатури!