++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Какво да правите, когато имате твърде много идеи и недостатъчно време?
Или какво да кажете, когато имате прекалено много задачи и недостатъчно енергия?

Сигурно се чувствате сякаш  се борите с този въпрос от известно време. Винаги има още една възможност да гоните нов продукт, идея, които звучат вълнуващо. За дълго време, може да сте се чувствали виновни заради игнорирането на добри идеи, които са дошли по Вашия начин и затова държат добавяне към списъка със задачи.

Сравнение.

Както трендафилът расте той създава повече пъпки, отколкото може да понесе. Ако говорите с опитен градинар, той ще ви каже, че розовите храсти трябва да се подрязват, за да изведат най-доброто и в двете си – вида и изпълнението.

Виждате ли, розата не е като едно дърво. Тя не може да расте по-широка и по-висока всяка година. А това означава, че ако никога не сте изрязвали някои от пъпките, в крайна сметка тя ще се изчерпи и може да умре. Ако наистина искате розата да процъфтява, тя трябва да бъде почистван не само веднъж, но и всяка година.

Идеите са като розовите храсти: те трябва да бъдат последователно подрязвани и почиствани. И точно като розата, отказвайте далечни идеи – дори ако те имат потенциал – позволявайте на останалите идеи напълно да разцъфнат.

Като розовия храст, ние сме изправени пред ограничения в живота ни. Имаме ограничено количество енергия и воля, която можем да прилагаме всеки ден. Това е естествено заради нови идеи и проекти, които идват в нашия живот – точно както е естествено за розата да добавя нови пъпки – но ние трябва да отсяваме тези, които си струват. С други думи: новият растеж е естествен е в реда на нещата да изникват нови задачи и идеи, промъкващи се в живота, но пълният растеж и оптималната жизненост изискват „подрязване“.

Аналогията с розата.

Аналогията с розата води до нещо, което често се губи в повечето разговори за производителност и простота: ако искате да достигнете пълния си потенциал, трябва да се изрежат идеи и задачи, които са добри, но не голяма част от тях.Това е наистина трудно да се направи. Ако сте изградили бизнес, може би имате три продуктови линии, които са печеливши. Вашият бизнес може да нарасне с 5x ако се съсредоточите върху трите, но коя от тези продуктови линии ще нарасне с 500x, ако вложите всичката си енергия в нея?

Ако тренирате във фитнес залата, там има всички видове упражнения, които могат да Ви направят по-силни. Но кои две или три упражнения ще изградят основата на силата по-добре от всички други?
Ако си мислите за взаимоотношенията в живота си, има десетки хора, които са свързани по някакъв начин. Но кои хората носят енергия в живота Ви и кои от тях „изсмукват’ енергия от него?

Повечето розови пъпки могат да пораснат, ако им се даде шанс. С други думи, повечето пъпки са като една добра идея: те имат потенциал. Но за целия храст да процъфтява и да живее по-здравословен начин на живот, Вие сте тези, които трябва да изберете тези с най-голям потенциал.

Свръзка

Градинарят и писател Елизабет Рот казва: “Розите, които са останали неподрязани могат да станат по-заплетена бъркотия от стари и нови бастуни, всички, състезаващи се за въздух и светлина.”

Можем да кажем същото и за нашия живот. Животът може да стане усукан възел на идеи, задачи и проекти, състезаващи се за Ваште ограничен период от време и ресурси. Ако не режете някои клони от живота си, най-важните от тях никога няма да цъфтят.