++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Йога в България и чужбина

Йога е една от най-необикновените духовни науки, открити някога от човечеството. Йогата вече е „модерният“ начин да се отърсим от стреса и навлиза у нас с пълни сили. Хората, искащи да практикуват спорта, са много, а инструкторите – малко. Пазарът у нас и в чужбина се увеличава до такава степен, че от тази дейност човек би могъл да се издържа и да се „вмести“ в средната класа на обществото.

Всеки час по йога протича по различен начин – веднъж може тренировката да е съсредоточена върху физическите упражнения, друг път – върху медитация. Скуката не е дума, която би могла да се използва за този тип спорт. Йогата е обмен на енергия, начин хората да общуват на друго ниво, да се учат и развиват заедно.

Качества и отговорности

Едно от най-важните неща, които един професионалист трябва да прави, е постоянно да се развива, да трупа знания и опит, дори те да са малко, да умее да споделя с хората това, което е научил. Отговорността е голяма, но мотивацията от постигнатите резултати и повлияните положително хора, си заслужава. Голяма част от развитието е и израстването и личностната трансформация. Всяка година се провеждат квалификационни курсове по йога, участието на учителите не е задължително, но е препоръчително. Българската Йога Асоциация също е организатор на най-различни семинари и събития. С популяризирането й се достигат хора, които искат да постигнат съвършен контрол над физическото тяло, духа и сетивата.

Наред с другите упражнения, се учат и позите на йога, при които се разтягат мускулите, насърчаващи на кръвообращението, както силата и издръжливостта, определяща стойката на глава. Те се грижат за правилното изпълнение на упражненията като се внимава обучаващите се да не засегнат части от тялото по време на тренировката. Форми на движение като “слънце поздрав”, в която техниката на дишане играе важна роля, са неразделна част от преподаването.

Задачи и дейности в детайли

От йога инструкторите се изисква:

  • да преподават йога пози и дихателни техники (напр., асана и пранаяма) и медитативни упражнения, които да обясняват и демонстрират
  • да инструктират учениците / индивидуално да им се помага
  • да обяснят философския произход на Йога
  • да разработват и прилагат образователни програми за различни целеви групи
  • да организират курсове и семинари, както да извършват административни задачи  да насърчават на самоанализ и да зададат познавателен процес в движение  да осигурява насоки за справяне с класическите източници.

Перспективи след завършване на обучение

След приключване на обучението, Обикновено трябва да бъде решено кои области на приложение са приемливи/интересни за тях и това, върху което те искат да се съсредоточат. Спектърът варира от индивидуална инструкция в болниците чрез групови занимания по фитнес студия и обучение на младши персонал.

За съжаление, въпреки непрекъснатото си развитие през всичките 5000 години съществуване, йога като наука не е разпространена до степен, в която човек може да открие професионално развитие у нас. Едва няколко асоциации в различни градове в България, успяват да се наложат като успешни, но броят им, за съжаление, не е голям. В някои от западноевропейските страни, например Германия, броят на хората, избиращи да се отдадат на тази наука, се увеличава, тъй като правителството изразява подкрепата си към професионалистите.

При търсене на перфектната работното място Германия помага с кампанията си „JOBS“ на Федералната агенция по заетостта. Допълнителна информация е на разположение.

Йога – начин за професионално развитие

За да отговори на изискванията на ежедневната работа на правосъдието, йога учителят винаги трябва да пази своите професионални знания актуална и разширяване на тяхната експертиза.Информация относно евентуално адаптиране, нататъшно образование се предлагат от фирми, набиращи кандидати за работа в Германия.