++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Фирмената култура е изключително важен фактор. Духът на работа трябва да се харесва на персонала, иначе процесите ще вървят значително по-трудно.

Какво всъщност представлява фирмената култура?:

Понятието “фирмена култура” обхваща много компоненти в себе си. Това са, например:

  • Комбинация от ценности, мисия, вярвания и цели на компанията;
  • Как се случват оперативно нещата в компанията и какво се очаква от хората;
  • Как се комуникира вътрешно в компанията и външно с партньори и клиенти.

Когато тези компоненти не работят добре, винаги се усеща и забелязва. Например, на интервюто за работа можеш да усетиш, че екипът не е достатъчно ентусиазиран от това, което работи, или че нямат визия за развитието на компанията.

За да се чувстваш удовлетворен и спокоен на работа, трябва да харесваш културата на компанията, в която кандидатстваш. И за да разбереш каква е културата им, трябва да ги опознаеш предварително. Тази подготовка с информация за фирмата би помогнала много и би те насочила.

Добра отправна точка е техният официален уебсайт и социалните им канали, като Facebook, LinkedIn, Twitter и/или други, които ползват. Фокусирай се върху начина на изказ, посланията, визуалните изображения, дори цветовете. Тук се включват и всякакви маркетинг материали на компанията – как са изработени, какви послания носят и т.н. Всички тези детайли са знаци за фирмената култура.

След това можеш да се насочиш и към статии или публикации в медии, на които вярваш, относно компанията или нейното ръководство, ако има такива в публичното пространство.Личното мнение на хора, които по някакъв начин са се докоснали до определената компания също е важно, но трябва да се внимава, защото – различни хора, различни гледни точки. Ако стигнеш до фаза с интервю на живо, това може да ти даде голяма възможност за крачка напред, не само за започване на работа, но и шанс да се запознаеш отвътре с културата на компанията.

Не забравяй, че интервюто е не само възможност компанията да прецени дали си подходящ за позицията, но е и времето, през което ти да вземеш решение дали искаш да работиш в нея. Важно е също запознанството с атмосферата на офиса, комуникацията, дори дрескода. Това са неща, които показват много за културата на фирмата. Задавай въпроси на интервюто, които да те отведат до нужни за теб отговори.Фирмената култура е важна! Човек прекарва по-голямата част от деня си на работното място, това е твърде дълго време, за да се чувстваш нещастен и неудовлетворен, ако не харесваш това, което правиш.

Ако промяната чука на вратата ти, не се колебай, разгледай нашите позиции тук.