Сервитьор/ка – работа в Германия
Професията сервитьор е една от най-практикуваните в професии света. Важно да се отбележи за тази професия е, че тя може да бъде практикувана свободно както от жени, така и от мъже. Тя може да бъде с постоянна/целогодишна или съответно временна/сезонна заетост.
За заемане на такава позиция няма задължително изискване за притежаване на определена квалификация или специализирано образование. Когато човек желае да прилага тази професия в чужбина, успешно завършен квалификационен курс и притежаването на сертификат би било негово голямо предимство.
Дипломите от тези курсове са признати както в Бългaрия, така и в останалите европейски страни.
Образование:
Всеки професионален курс се състои от часове по теория и практика. Курсът, даващ сертификат за „Сервитьор“ съдържа:
- изучаване на предмети свързани с познаване етиката на доброто обслужване
- познаване на нормативните актове и трудово-правното законодателство.
- познаване на санитаро – хигиенния контрол, както и условията за безопасност на храните
- и съответно законът за безопасност на труда.
Към практическата част от курсовете се включват:
- изучаване на комуникативни умения и способности
- сервиране и обслужване
- професионална етика
- туристическо поведение
- клиентски ориентирано поведение.
След приключване на курса, курсистите трябва да положат теоретически и практически изпит. При успешно издържани изпити се получава сертификат от Министерство на образованието и нaуката, който е с международна валидност.
Основни изискавания:
Основното изискване към желаещите да работят в чужбина като сервитьор е да владеят добре писмено и говоримо езика на съответната държава.
За Германия изискванията включват добро владеене на немски език (Б1 по европейската езикова рамка) писмено и говоримо.
Следващото условие е валидно за всички, които имат стремеж към работа в сферата на туризма и хотелиерството – клиентски ориентирано поведение. Сервитьорите трябва да бъдат ведри, усмихнати и приветливи на работното си място; те трябва да обичат работата си и това да контактуват с хората.
Реализация:
Реализацията на хората, практикуващи професията “Сервитьор”, може да бъде насочена към различни типове работни места. Може да се практикува в ресторанти, сладкарници, кафенета, заведения за бързо хранене, нощни клубове и други. Тази професия може да се практикува не само в България, но и в чужбина. Много работодатели от различни европейски държави предпочитат да наемат специалисти от България, поради тяхната висока квалификация и лоялност към работодателя. Позицията на сервитьор в Германия е една от най-предпочитаните длъжности за сезонна заетост.
Това е възможност за служителите да прекарат сезона в чужбина, като едновременно с това работят и обогатяват познанията си по немски език.
Ако сте заинтересовани от работа в Германия?