Готвач
Длъжностни характеристики на най- търсените професии в ЕС.
Основните изисквания и очаквания от длъжността готвач са:
Готвачът/ката приготвя разнообразни ястия, изготвя менюта, създава рецепти, участва при закупуването на хранителните продукти и подправките, и организира работния процес в кухнята. Готвачите отговарят за количеството и качеството на вложените продукти в готварската продукция в съответствие с установените рецептури и носят отговорността при рекламации на приготвени от тях ястия.
Готвачите спазват изискванията за количеството и качеството на вложените продукти и подправките, и следят за работата на машините, съоръженията, и състоянието на посудата.
В по-малките заведения, предлагащи храна, готвачите/ките сами приготвят всички ястия и гарнитури. В по-големите кухни обикновено те се специализират в приготвянето на определена част от менюто като предястия, салати, рибни специалитети, десерти.
Готвачите трябва да познават нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани с Технологията на готварското производство, хигиенно-санитарните изисквания за производството на готварска продукция, нормативните изисквания за охрана на труда и противопожарна безопасност при работа в кухнята.
Образование “Готвач”
Професията готвач се изучава в професионалните гимназии в страната или в центровете за професионална квалификация и преквалификация и завършва с полагане на държавни изпити по теория и практика на професията. Държавните изпити се провеждат по национални изпитни програми в съответствие с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професията. Обучението съдържа теоретична и практическа част. Курсистите преминават през стаж в заведения, който доусъвършенства и развива техните умения. Завършеното професионално обучение с придобиване на пълна професионална квалификация, се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация, валидно във всички Европейски страни.
От завършилите и придобили квалификацията „готвач“ се очаква:
Да познават:
- Видовете хранителни продукти
- Същността на технологичните процеси при приготвяне на ястията
- Технологичното обзавеждане съгласно нормативите и изискванията
- Технологията за приготвяне на различните групи ястия и десерти
- Здравословните и безопасни условия на труд
- Хигиената на храненето
- Икономиката и отчетността на фирмата
Да могат:
- Да извършват предварителна подготовка на хранителните продукти
- Да извършват топлинна обработка на хранителните продукти
- Да заменят целесъобразно хранителните продукти в ястията
- Да боравят безопасно с използваните машини, съоръжения и инвентар
Съвременните условия в България и развитието на нашия и международния туризъм, изискват млади и способни кадри в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Затова обучението по тази професия Ви прави конкурентноспособни и търсени специалисти на трудовия пазар, както в страната, така и в чужбина.
Завършилите пълния курс на обучение за придобиване на професионална квалификация „готвач“ могат също така да се реализират пълноценно в областта на туризма и ресторантьорството или да развият самостоятелен бизнес, съгласно изискванията на Европейския съюз.
Реализация / готвач:
Кулинари, готвачи, управители на ресторанти, мениджъри в организацията на обслужването; организатори – кетъринг дейност.
Много български граждани избират живота в Германия. Там пазарът на труда е отворен за тях и не се нуждаят от разрешение за работа. Осигурителната система покрива основните житейски рискове и включва: осигуряване за безработица, осигуряване за пенсия, здравно осигуряване, осигуряване при трудова злополука. Всеки, който живее и работи в Германия трябва да заплаща данъци върху доходите си. Индивидуалните условия на живот се вземат предвид при изчисляване на облагаемия доход. Данъчната политика в страната е много по-благосклонна към лицата, които са омъжени, за разлика от неомъжените, чиито доход се облага с по-високи данъци.
Ако сте заинтересовани от работа в Германия?