++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Акушер в България

Акушерките като част от лекарския екип в един от най-важните моменти, както за една жена, така и за човечеството, търсят поле за изява в чужбина. За съжаление, у нас те остават недооценени, а България все още не работи по въпроса за задържането им в страната.

Дейностите им се състоят не само по време на раждане, но професионални съвети се търсят от много двойки и преди да дойде „Големият ден“.

Предварителните консултации помагат на бъдещите родители да се подготвят психически, а на родилката и физически за промените. Акушерката е важен фактор в този момент за едно семейство, затова подготовката е под строг контрол и кетапът за упражняване се издава след 3 годишно обучение.

Акушерите напускат България:

Проучване показва, че средно на един лекар се пада по- малко от една акушерка, в страната ни. 95% от завършилите млади кадри напускат страната ни, защото възможностите тук са ограничени и не могат да практикуват професията си.

Средната възраст на акушерките у нас е 40 години, което е красноречиво доказателство за действителната обстановка. Също така възможностите за кариерно израстване са ограничени.

За да имат достатъчно финансови средства, всички акушерки работят поне на две места. Стартовите им заплати варират, като минималната е 380 лв., а средната стойност- едва със 100 лева повече. Възможности за реализация предлагат по- големите градове в България, като Варна, София и Пловдив, където има по- големи лечебни заведения. Останалите предпочитат да заминат за чужбина.

 

Реализация в чужбина:

Най- много млади кадри напускат родината и се установяват в Англия, Германия, Швейцария и Америка. Ситуацията там е малко по- сложна, защото българските дипломи не се признават в тези държави.

Акушерките преминават през допълнителни курсове и обучения. Благодарение на това те остават в Западните държави, където получават много по- добро заплащане и по- добри условия на труд.

За разлика от България, в други Европейски държави по време на домашно раждане, не присъства медицинско лице. Там се практикува с обучени акушерки, а линейката изчаква отвън, пред дома на родилката. За съжаление у нас няма такива условия, затова и подобен начин на раждане крие големи рискове както за майката, така и за бебето.

 

Същност и значение на Акушерките:

 

По- ценна награда от благодарността на майката и нейната усмивка няма. В процеса на развитие на медицината и технологиите, акушерството като професия, е загубило идентичността и значението си. Повечето хора избират да проследяват бременността си чрез гинеколог и да родят в определено лечебно заведение. Тези причини определят недостига на акушерки в България.

Най- големият проблем е загубата на доверие към акушерките. За да преодолеят това препятствие, те създават алианс, който организира различни инициативи и събития, както и училища за бременни. Заради предпочитанията на жените към естествените методи, все повече бъдещи майки предпочитат да родят нормално, а не със секцио. Това отваря повече възможности пред професионалната реализация на акушерките.

Обявен е и Международен ден на акушерството, за да се отдадат необходимите почит и значение на дейността и призванието акушер.

Нов център за акушерки:

Единствения по рода си Център за акушерство е открит тази година, в село Радуил. Мястото е живописно и спокойно, подходяща обстановка за развитието на бъдещи акушери. В центъра ще се провежда обучение и на студенти, за да могат да усъвършенстват уменията си на европейско и световно ниво. Българите трябва да повярват във възможностите си, а това е подходящо начало за поставянето на основи в тяхната реализация.

Дарителите, които финансират центъра, са писатели и бизнесмени от Западна Европа и САЩ, които оценяват необходимостта от акушерки и проявяват интерес към българските професионалисти. Мястото, на което е разположена сградата, е дарено от фондация “Житно зърно”- един огромен жест на уважение, проявен към акушерството, като необходима част от живота на хората.

Въпреки създаването на нови места, където да бъде практикувана тази професия и да се развива в бъдеще, налице остава фактът, че повечето българи предпочитат да продължат живота си и да се реализират в чужбина.

 

 

Ако сте заинтересовани от работа в Германия? 

 

Свържете се с нас!

h

Контактна форма

  Къде предпочитате да работите?
  в чужбинав България

  Допълнете Вашето запитване с до три прикачени файла.
  Те могат да съдържат например Ваша автобиография;
  Вашата актуална снимка;
  мотивационно писмо и др.

  Максималната големина на документ
  може да бъде до 2 MB