++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Една от най- предизвикателните и бързо развиващи се професии днес е тази на програмистите. Техните умения и сферата, в която работят са от особено значение за създаването на нови технологии и иновации, както и за поддържането на вече съществуващи такива. Изключително популярни и ежедневно използвани от хората са езиците на Android и iOS. Съвременните мобилни устройства предлагат множество и различни приложения благодарение на тях, които хората използват при необходимост или просто за забавление.

Android

Android е операционна система на Google Inc. за мобилни устройства . Тя е създадена, поддържана и развивана първоначално от Android Inc. и по късно през 2005 година е купена от Google Inc. Операционната система Android използва в основата си модифицирана версия на ядрото на Linux.

За развитието на Android се грижат голям брой софтуерни разработчици, които създават така наречените „apps“ — малки приложения, разширяващи функционалността на системата. Приложенията могат да бъдат сваляни от различни сайтове в Интернет или от големи онлайн магазини като Android Market ( Google Play) — магазинът на Google. Приложенията се пишат предимно на езици като Java, Python или Ruby.

Android е платформа с отворен код, която дава възможност да се персонализира всяко устройство по всевъзможен и различен начин. Могат да се избират така наречените „smart actions“, които да изпълняват определени неща, при определени условия. Благодарение на платформата приложенията, които се предлагат предоставят възможности за различните вкусове и интереси.

graphic elovitza - android

IOS

iOS е мобилна операционна система на фирмата Apple Inc. Разработена първоначално за iPhone, тя се използва и в мобилните устройства iPod Touch, iPad и Apple TV на Apple. До 1 септември 2010 г. в онлайн магазина App Store на Apple вече има повече от 500 000 приложения за iOS, като продължават да се създават нови възможности и вариации, съдържащи иновативни и атрактивни предложения.

Apple прави както хардуера, така и операционната система за iPad, iPhone и iPod touch, затова всичко е проектирано да работи добре заедно и в синхрон. Така приложенията ползват пълноценно хардуерните функции — като двуядрения процесор, ускорената графична карта, безжичните антени и много други. Голямо предимство е, че програмите се актуализират сами и не изтощават батерия.

iOS е платформа за повече от милион приложения, като броят им се увеличава непрекъснато. Това се налага от големият интерес на потребителите и техните желания. Всеки опитен програмист с този език, може лесно да се реализира, тъй като работни места за iOS Developer се появяват постоянно, заради необходимостта от актуализиране на приложения и създаване на нови такива.

graphic elovitza - iOS

Характеристики на Android и iOS

Android и iOS са операционни системи използвани главно в областта на мобилните технологии, като смартфони и таблети. Характеристиките на Android се разглеждат като по- лесно адаптивни, докато тези на iOS – като по- лесни за употреба. Трябва да избирате внимателно с коя операционна система предпочитате да работите, тъй като преминаването от Android към iOS или обратното, изисква употребата на различни приложения, които се инсталират съответно от Google Play or Apple App Store.