++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Още от ранна възраст пред нас се изправя въпросът:

Какъв искаш да станеш като пораснеш?

Някои хора мечтаят да бъдат в държавния сектор (полицаи, пожарникари, лекари, учители и пр.). Други обаче се ориентират в частния сектор или по-точно наемен работник в някоя голяма компания (мениджър, отдел човешки ресурси, IT специалист, офис асистент, счетоводител, търговски представител, шофьор и други). Има и такива, които искат да са в публичния сектор (спортисти, певци, журналисти, телевизионни водещи и други). Срещат се и такива, които мечтаят за собствен бизнес, като например да си отворят кафе, магазин или пък мечтите им са по-големи и решават да инвестират и да отворят свой голям бизнес, който да си е лично техен и те сами да са си шефове.

Каква е статистиката?
Заради ниските заплати в България, все по-малко се среща желание у хората да бъдат полицаи, лекари, пожарникари или учители в страната.

Статистиката сочи, че 90% от хората правят погрешен ход и се оказват на червено още преди бизнесът им да е заработил.*

*https://www.tbmagazine.net/statia/da-zapochnesh-sobstven-biznes-opoznay-sebe-si-i-pravilata.html

Най-голям е процентът на хората, търсещи работа като наемен работник.

Според Робърт Т. Кийосаки** 95% от населението работи като наемен работник или има малък бизнес, а 5% от населението са инвеститори и предприемачи.

Къде работим?

От значение е и работната обстановка. Дали работодателите се отнасят добре към нас, дали ни осигуряват необходимите почивки, дали се съобразяват с графика ни на отпуска, дали ни дават бонуси тип купон за храна/ мултиспорт карта и други. Разбира се, колегите също имат много важна роля в работния процес. Много е важно дали са склонни след като приключат техните задачи, да се включат в завършaвнето на нашите. Дали са конфликтни личности или положителни и доброжелателни, тъй като това влияe както на работни процес, така и на психиката ни.

За какво работим?

Голям процент от работещите, работят заради заплатата. Затова всеки ни съветва да се ориентираме към скъпо платените позиции като програмисти, зъболекари, В2В търговци, инженери и други. При избора си на работа обаче, ние трябва да сме наясно какво ни прави щастливи? Защото има ли смисъл да взимаме добра заплата, а в същото време да събираме негативната емоция и да я отнасяме вкъщи?

В какво сме добри?

Трябва да открием в какво сме добри. Какво ни влече? Какво ни удовлетворява? Кои са нашите силни страни и в каква среда бихме искали да работим? Какво искаме да получим като развитие? Как искаме хората да ни виждат?

След като си отговорим на тези въпроси, ще бъдем много по-мотивирани в търсенето на работа.

Професионално ориентиране

Ако ви е трудно да откриете вашите силни страни или набор от професии, съответстващи на тях, можете да потърсите съдействие от специалисти в областта като човешки ресурси, психолози, консултантски агенции и други институции. Агенция Балканинвест.ЕУ също предлага тази услуга.

 **американски предприемач, инвеститор, мотивационен говорител и писател на бестселъри в жанра мотивационна литература.