++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Състезанието за келнери става все по- известно сред хората, които са избрали тази професия. Основната идея е да се тества скоростта, с която определен сервитьор може да носи пълна табла, без да изпусне нито един съд. Първият съответно печели. Надпреварата звучи едновременно забавна и неангажираща, но зад нейната организация има интересна история и условия за участие.

Концепция на състезанията за сервитьори

Келнерските състезания поставят своето начало във Франция, още през първите години на XXти век. По късно започват да се провеждат и в Берлин, Германия. Първоначалната концепция е била много елементарна- всеки участник е трябвало да покаже умения като пренесе възможно най- пълна табла през конкретно разстояние, за най- кратко време. През годините обаче се добавят и други условия, които променят основните правила, но първоначалната идея се запазва.

Днес могат да се открият над 53 държави по света, където се провежда този тип състезание. От Хонг Конг, през Вашингтон и Брюксел, до Йерусалим и много други. Надпреварата се организира от различни компании, организации и личности. Сред тях са: туристически офиси, професионални съюзи, кафета, ресторанти, хотели, специализирани организатори на събития и т. н.

Победителите, както във всяко едно състезание, получават съответните награди. Най- голямо удовлетворение обаче се постига от професионалното израстване, което съпровожда всеки спечелил състезание за келнери. Много участници споделят опит и разказват за успехите, които постигат след това. Някой от тях придобиват международна популярност в своя бранш, други стават мениджъри на хотели и ресторанти, а трети започват да работя в съседни държави.

Основни правила и принципи

Обикновено сервитьорите, които участват в състезанията са облечени с бели ризи и черни панталони, като всеки от тях ходи възможно най- бързо, заедно с тежка табла. Върху нея са поставени различни предмети като чаши, прибори и бутилки, които се носят само в едната ръка. Първият, който пресече финалната линия без да разлее съдържанието на съдовете или да счупи някой от тях е победител.

Правилата, които характеризират надпреварата са няколко:

  • Първо, стандартното темпо на ходене е бързото.
  • Второто правило е свързано с типа маршрут, който е разположен сред улиците на града или специално обособени места за тази цел.
  • Трето, състезанието е срещу участниците или “срещу часовника”.
  • Четвъртото правило е насочено към притежанието на технически способности и други подробности: как се е представил сервитьорът по време на надпреварата или колко течност е останала в съдовете.
  • Последното изискване е относно препятствията, които се намират по трасето. Това могат да бъдат малки обекти, които трябва да се прескочат или допълнителни предмети, които се поставят на таблата. Стандартните състезания за келнери не включват препятствия. Те са измислени след това, за да направят надпреварата по- интересна и забавна.

Келнерските състезания- любима тема на медиите

Състезанията, винаги са представлявали голям интерес за медиите. Те популяризират не само френската култура по целия свят, но и допринасят за туризма. Обикновено се провеждат по време на летния сезон, когато забавлението и интересните предавания предизвикват вниманието на хората. Надпреварата се е превърнала в любима тема на медиите, но и в атракция за туристите, които винаги наблюдават с широка усмивка и завидно удоволствие развитието на състезанието.

Несъмнено все повече държави и градове организират ежегодни келнерски състезания. Това се е превърнало във вековна традиция, която не остарява, а се разраства. Едновременното стимулиране на професията сервитьор и нейното популяризиране, са превърнали надпреварата в престижно събитие, очертано от елементи на забавление и атракция.