++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Голямото разстояние и желанието на много хора да работят извън пределите на родината, са основателни прични Скайп интервюто да намира все по- голяма популярност сред работодатели и кандидати. Независимо дали става въпрос за стажантска програма или квалифицирана позиция в дадена компания, онлайн винаги е по- лесно.

Недостатъци на онлайн разговора

Няма значение дали в Интернет пространството или чрез реална среща, актуалното Скайп интервю си остава интервю за работа. Това означава, че се прилагат същите правила и принципи, като отново е необходима предварителна подготовка. Независимо къде се намирате и каква част от помещенеито се вижда, дрес кодът не бива да се пренебрегва, като основен елемент за създаване на първо впечатление. Препоръчатилно е фонът зад Вас да е по- изчистен, а не да представя елемнти от личния Ви живот, които могат да разсеят събеседника.

Едни от най често срещаните недостатъци при провеждането на Скайп интервю са неподходящата светлина и проблемите във връзката. Те са определящи за установяването на контакт, който така или иначе е през екрана на компютъра.

Ако осветелнието не е съобразена с разположението Ви, както страната, от която се виждате, това може да Ви изиграе лоша шега и да се итълкува погрешно от работодателя. Често се получава и проблем при свързването, който води до възникването на говорни недоразумения и неразбирателство- предпоставки за неуспешно интервю.

Могат да възникнат и проблеми със звук, който идва от улицита или от друг етаж на кооперация или съседна къща. Тези фактори не зависят от нас, но трябва адекватно да ги обясним или пренебрегнем по време на разговора.

Предимства от интервюто по Скайп

Въпреки споменатите недоразумения и рискове, интервюто по Скайп може да бъде много полезно, за успешно реализиране на работа. Винаги имате възможност да напишете предварителни бележки, които да бъдат пред Вас. Така ще можете да прочете, което сте забравили или Ви убягва в конкретния момент.

Невербалната комуникация се забелязва много по- трудно по време на Скайп интервю. Това Ви дава допълнителни предимства, тъй като неподходяща стойка, треперене на ръце и нервни тикови са трудно забележими през виртуалната камера. Интервюиращият ще може да възприеме максимално дмуте и изреченията, които му казвате, без да наблага на поведението Ви докато говорите.

Винаги контактът с очи е бил определящ за концентарцията и израза на вниамние докато някой говори. Предимство от онлайн интервюто е ,че можете да гледате директно към камерата, без да се притеснявате, че насреща ще получите неодобрителен поглед. От другата страна съответно ще изглежда, че Вие имате контакт с интервюиращия. Едновременно Вие ще сте по- концентрирани и спокойни, а и другата страна ще си мисли, че сте съсредоточени и убедени в думите си.

Трикове за успешно онлайн интервю

Когато интервюто се провежда по Скайп и кандидата няма физическата възможност да се срещне с работодателя, много важни са предварителните познания за компанията. Това е основен елемент и при стандартното интервю за работа, но когато то се парви от определена дистанция, информираността трябва да е още по- голяма. Освен предварителната информация може да отворите на компютъра си полезни линкове с факти и детайли за дейността на компанията, които лесно да отворите и погледнете, ако има необходимост.

Преди да започнете разговора, направете предварителна проба каква част от интериора на стаята се вижда зад Вас. Той трябва да бъде маскимално изчистен и да няма лични вещи или снимки, които да привличат вниманието. Ако тематиката на интервюто предразполага и е насочена към по- сериозна работа, препоръчително е фонът зад Вас да бъде маскимално опростен и едноцветен.

Ако за първи път провеждате интервю по Скайп, това може да бъде доста странна ситуация за Вас. Затова е препоръчително преди официалния разговор, да направите тренировка. Свържете се с приятел, който е в Скайп и направете пробно интервю с него. Така ще свикнете как да говорите по- ясно и разбираемо, дали трябва да жестикулирате и точно каква част от Вас се вижда в процеса на разговор, ако сменяте позата си. Полезна информация, която може да Ви помогне да усъвършенствате представянето си.

Възможността от възникване на непредвидени технически проблеми по време на интервю в Скайп е голяма. Затова не бива да се смущавате ако се получи проблем при свързването, има смущения в звука или картината е неясна. В такива ситуации не се впускайте в дълги обяснения какъв е проблема точно и защо се е случило. По- добре се извинете или кажете “Съжалявам” може да поискате секунда време, за да отсраните проблема.

Най- важната част от интервюто, независимо в какви условия се провежда, е усмивката. Затова не забравяйте да я използвате като основен инструмент и уникално предимство при провеждането на ефективно интервю за работа.