++359 28781580 info@balkaninvest.eu

Готварската професия все повече набира популярност не само в световен, но и в национален мащаб. Всяка година световните сили в кулинарната индустрия провеждат състезания на световно, регионално и национално ниво, с цел не само да се популяризира още повече професията, но и да се даде поле за изява на световните таланти в тази област.

Състезания в Германия

Пример за една от най-известните компании, които са организатор на турнир за професионално развитие, е немската „Dehoga“, която като организацията цели сигурност на настоящето и бъдещето на гастрономическата сфера. Всяка година се изправят най-добрите готвачи и обучаващи се пред предизвикателството да се докажат като най-добрите сред най-добрите. Конкурентоспособността, амбицията, работата в екип, както и способността да опознаваш, са ценени качества и характеризират трите дни в благоприятната атмосфера на Steigenberger Grandhotel Petersberg, Германия.

Всички участници получават медали и грамоти. А това, което очаква победителите, са престижната титла „немски млад шампион“, привлекателните парични награди и курсовете с високо качество на обучение. Мотивацията да участваш в подобен тип конкурс със сигурност трябва да бъде движещата сила за постигането на тази цел. Състезанието се провежда с подкрепата на „Worldskills International“ (по-рано известен като „Олимпийски игри за умения“ от англ. „Skill Olympics“), асоциация, която има за отговорност и цел насърчаване на професионалното образование и обучение в съответните страни/региони. Worldskills International работи в цял свят и е уникално средство за размяна и сравнение на стандарти на световно ниво на компетентност в индустриалните камари и сектори на услугите на глобалната икономика.

Положителният ръст на компанията свидетелства за факта, че традиционните търговски и занаятчийски умения, заедно с по-новите технологични и мулти-квалифицирани професии, имат съществен принос за икономическото и социално благополучие на хората навсякъде по света.

През 2013 година конкурсът е проведен в Лайпциг, Германия. За планираното събитие през 2015 година Сао Паоло, Бразилия ще бъде домакин на един от най-мащабните проекти в сферата. Лозунгът на ивента „Иновативен, ненадминат, отдаден, вдъхновяващ“ представя всички качества, нужни на кандидатите за първите места.

Постигнати резултати и ценен опит

Опитът и резултатите от всички състезания предоставят ценна обратна връзка както за физическите лица, така и на системите и предприятията, в които се обучават участниците. За някои това е признание за изключителни постижения, а за други наградата осигурява мотивацията и знания, за да се стремят към по-високи стандарти. За зрителите това е показно за опит на компетентни млади търговци в действие. Състезанията са особено ефективни в контекста на предоставянето на положителни модели за подражание за кариерно училище на възраст от младежи до възрастни.

Състезания в България

България също не изостава в провеждането на подобен тип програми. За седми пореден път тази година се проведе Национална Кулинарна Купа България, по време на ежегодния Пловдивски Панаир. Тъй като конкурсът е за по-опитните, паралелно се състояха и Панорама за “ Най –добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар-сладкар” и “ Най-добър млад сервитьор “ на Министерство на образованието,младежта и науката, а отганизато е Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ). Два от основните критерии на журито при оценяване и даване на точки са изготвяне на списък с продуктите за всяко ястие и методът на работа. Всичко (продукти, идея и тн.) трябва да е професионално презентирано с кратко описание.

Допълнителните критерии, на които един финалист трябва да отговаря, са оригиналност, креативност, новаторство при приготвяне и оформяне, прецизност. Разбира се това са само част от нещата, нужни за финал. Комплексът от качества е неизменна част от програмата. Индивидуалното, както и отборното съревнование, протича в два кръга. При първия темата на менюто е предварително зададена, докато във втория единствено организаторите са информирани за задачата. Това предоставя равен шанс на достигналите до втория кръг участници.

Заключение – шанс за готвачи с амбиции

Професията Готвач изисква отдаденост и любов към красотата – „красивата“ храната може да задоволи както физическите, така и душевните нужди на човек, защото не само вкусът е важен, но и това как тя изглежда. Професионалното изкуство е предизвикателство, срещу което малко хора са способни да се изправят, като работата като готвач в Германия е шанс за реализация и сбъдване на мечти.